Salvati Copiii Romania a lansat primul studiu national cu privire la fenomenul de bullying in scolile romanesti, in vederea unei mai bune intelegeri a motivelor care stau la baza acestor comportamente de violenta intre copii si a dimensiunii acestui fenomen in contextul educational din Romania.
Potrivit studiului, in mod repetat, in scoala, 3 din 10 copii sunt exclusi din grupul de colegi, 3 din 10 copii sunt amenintati cu bataia sau lovirea de catre colegi, iar 1 din 4 copii a fost umilit in fata colegilor.
Excluderea din grup, izolarea sociala, amenintarea cu violenta fizica si/sau umilirea, violenta fizica si distrugerea bunurilor personale, interdictia de a vorbi/interactiona cu un alt coleg, raspandirea de zvonuri cu caracter denigrator sunt comportamente specifice de bullying cu care copiii se intalnesc frecvent in mediul scolar.
Astfel, 2 din 10 copii au recunoscut ca au exclus in mod repetat colegi din grupul de egali, iar 3 din 10 au interzis altor copii sa se joace cu anumiti elevi din clasa. Procentul celor care spun ca au fost exclusi din grupul de egali este si mai ridicat. Astfel, 23% dintre copii au mentionat ca s-a intamplat sa fie amenintati cu excluderea din grup, 31% ca au fost exclusi si 39% ca un alt copil a cerut cuiva sa nu se joace sau sa nu vorbeasca cu ei.
37% dintre copiii participanti la chestionar au marturisit ca s-au raspandit zvonuri umilitoare si denigratoare in spatiul scolii despre ei. 84% dintre copii afirma ca au fost martorii unei situatii in care un copil ameninta un altul, 80% a uneia in care un copil este umilit de alt copil, iar 78% au asistat la situatii repetate in care un copil era imbrancit si lovit usor de catre alti copii.
Cercetarea a urmarit modul in care copiii si parintii percep bullying-ul, atitudinile si comportamentele acestora in diferite contexte sociale (la scoala, in grupul de prieteni, in mediul online), precum si masurarea incidentei cazurilor de bullying in aceste situatii.
Au fost vizate diferitele tipuri de comportamente asociate bullying-ului, printre care se numara excluderea din grup, umilirea, distrugerea lucrurilor altcuiva sau violenta fizica. S-a urmarit, de asemenea, determinarea profilului social al actorilor implicati in astfel de situatii.
Studiul a scos in evidenta un nivel ingrijorator al prezentei diferitelor comportamente asociate bullying-ului in scoli si arata nevoia unei schimbari de abordare a dinamicii relationale in contextul scolii. (A.D.).